Tento recept vyvážíte zlatem: Recept na unikátní šlehačkové těsto pro ty nejlepší domácí buchty a koláče!
Výborný recept na tradiční koláčky z kynutého šlehačkového těsta. Je skutečně výborné – nadýchané, voňavé a krásně se s ním pracuje. U nás se dědí z generace na generaci!
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml smetany na šlehání
- 3 lžíce majonézy
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- kostka droždí
- 80 g kr. cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 1 lžíce rumu
- sůl
Náplň volitelné: tvaroh s cukrem a rozinkami, povidla, džem, ovoce, mák nebo ořechy
*Pokud chcete, můžete si připravit i drobenku z 100 g hladké mouky, 80 g másla a 80 g moučkového cukru
postup:
Z droždí, lžičky cukru a mléka uděláme kvásek.
Kvásek si smícháme s moukou a zbytkem přísad a vymícháme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Mezitím si můžeme připravit náplň podle chuti, případně i drobenku (hladká mouka, máslo a cukr).
Z vykynutého těsta odebíráme lžíci kousky, které plníme náplní podle chuti.
Klademe na plech, do každého uděláme důlek, na vrch navrstvíme povidla (mák, nebo ořechy), potřeme rozšlehaným vejcem a pokud jste připravili i drobenku – nasypeme na vrch.
Pečeme na 190 ° C dorůžova.
Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.
Dobrou chuť!