Nebezpečná umělá rýže je všude! Zjistěte, jak rozpoznat pravou od falešné
Neexistují omezení toho, co dokáže vyprodukovat černý trh za účelem dosažení zisku. Posledním případem pro obavy ohledně potravin je produkce umělé rýže.
Ano, umělá rýže se dnes produkuje v masovém měřítku a nachází si cestičky i na pulty supermarketů.
Je těžko uvěřitelné, že padělání podléhá rýže, která se řadí mezi nejlevnější potraviny na světě.
Přesto se tak masově děje převážně v Asii a hlavně v Číně.
Falešná rýže už i v Evropě
Zatímco zpočátku se případy umělé rýže vyskytovaly pouze v Číně, postupně se rozšířila do Vietnamu, Indie a nedávno dokonce i Evropy.
Problém falešné rýže je ten, že je téměř k nerozeznání od pravé. Často se navíc přimíchává do skutečné rýže.
Umělá rýže může způsobovat žaludeční potíže a může dokonce vyvolat vážné poruchy trávení. Je totiž vyrobena z neregulovaných surovin a příměsí jako jsou syntetické chemikálie.
Největší obavy panují v oblastech, kde rýže tvoří hlavní složku stravy obyvatelstva. Problémy však může způsobit i u lidí, kteří ji konzumují jen příležitostně.
Jak poznat falšovanou rýži
Padělanou rýži poznáte tak, že má mírný plastikový zápach.
Kromě toho po uvaření si zachovává svůj tvar (na rozdíl od pravé, která se mírně zvětší) a také zůstává tvrdá a nezměkne.
Proto, pokud si všimnete těchto věcí u vaší rýže, v žádném případě ji nejezte a raději se jí vyhněte!