Vždy použiji největší dostupný plech: Od té doby, co jsem vyzkoušela zelné závitky upéct v troubě, je už jinak nedělám. Chutnají božsky!
Výborný tip, jak připravit klasiku trochu jinak, než jste zvyklí – zelné závitky na plechu chutnají ještě lépe a připravíte je mnohem rychleji. Zkuste, nebudete litovat!
Co budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa
- 150 g uvařené rýže
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- Mletou sladkou papriku
- 1-2 lžíce vepřového sádla
- Sůl, vegetu, pepř
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 2 lžíce protlaku
Na zelí:
- 1 zelí
- 1 lžíci vepřového sádla
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 2-3 lžíce přetlaku
- 500 g kysaného zelí
- Sůl, pepř
Na zálivku:
- Vodu ve které jsme vařili zelí
- 1 rajčinvý přetlak
- sůl a pepř
- kmín
Postup:
Na masovou nádivku smícháme všechny přísady a vypracujeme jednotnou hmotu.
Zelí zbavíme košťálu a dáme vařit do osolené vody. Necháme chvíli povařit a když se začnou oddělovat listy, vyndáme.
Na pánvi si na sádle osmažíme cibulku, přidáme kysané zelí a ochutíme, protlakem, solí a kořením. Necháme na pánvi asi 5 minut.
Zelné listy naplníme nádivkou tak, aby maso bylo uvnitř. Na dno plechu s vyššími okraji uložíme ½ orestované zelí a uložíme zelné závitky. Zalejme vodou ze zelí, ve které jsme si rozpustili i jeden rajský protlak. Přikryjeme zbytkem zelí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 1 hodinu.
Pokud nemáte doma kysané zelí, na dno plechu můžete vložit uvařené zelné listy a můžete jimi zelí i přikrýt. Já jsem vyzkoušela obě varianty a obě měly úspěch.