Šéfkuchaři slavných restaurací prozradili své tajné triky v kuchyni. Trik číslo 8 zcela změnil můj život!
Těchto 15 kulinářských triků vám ukáže jednoduché drobnosti, které vaši kuchyň pozvednou až na samý vrchol. Buďte si jisti, že strávníci budou vylizovat talíře.
Cibule bez obav
Milujete syrovou cibuli v salátech či studených dresinků? Jenže po ní páchne z úst a proto si ji musíme často odpírat, zvláště pokud po obědě jdeme někam do společnosti. Šéfkuchaři tvrdí, že pokud se chcete zbavit nepříjemného zápachu cibule, ale přitom si chcete v jídle vychutnat její ostrou chuť, je třeba ji po pokrájený namočit do ledové vody. Nechte ji tam chviličku odležet a pak servírujte do jídla.
Nebesky chutná káva
Pokud jste si koupili kávu, která je hořčí než jste čekali, přidejte do prášku těsně před vařením zanedbatelnou špetku soli a skořice. Na kávové chuti to nepocítíte, ale hrdlo svírající hořkost bude pryč a káva zůstane nebesky chutná.
Salát bez zbytečné šťávy
Pokud nechcete mít místo salátu polévku se zeleninou, posypte již nakrájenou zeleninu solí a nechte chvilku odstát. Pak zeleninu opláchněte a nechte odtéct a připravte salát. Po nadbytečné šťávě nebude ani stopy.
hedvábné maso
Chcete-li, aby mělo vaše maso hedvábnou texturu a aby i chutnalo tak dobře jako vypadá, nechte ho před tepelnou úpravou odstát ve směsi kukuřičného škrobu a vaječného bílku. Tento trik vám zaručí šťavnaté a jemné maso, které se bude rozpadat v ústech.
dokonalé pečivo
Na přípravu dokonalého pečiva, které bude nejen měkoučké, ale i jemné zevnitř, smíchejte stejné množství mouky a cukru. Vajec je třeba vzít tolik, kolik dáváte oleje. Mějte na paměti, že při přípravě domácího pečiva není důležité množství potravin, ale poměr hmotnosti.
Maximální rozdíl v poměru vajec a oleje může být 20%. Pokud nemáte kuchyňskou váhu, pořiďte si ji a pečte si k snídani vlastní dobroty.
Vylepšováky koláčů
Nejosvědčenějším a zároveň nejpoužívanějším trikům v kuchyních světových restaurací je přidávání soli do těsta. Ať už děláte koláč nasladko nebo naslano, nezapomeňte do těsta přidat polovinu čajové lžičky soli. Sůl pomáhá zvýraznit chutě ostatních přísad a koření. Použít můžete jakýkoliv druh soli.
Výrazné omáčky, perfektní chuť
Při přípravě omáček se inspirujte touto jednoduchou vychytávkou.
Přidejte do nich vždy za lžičku hořčice nebo arašídového másla. Dodají jim výraznější chuť a silnou vůni. Tento trik můžete využívat i tehdy, když to přeženete se solí nebo kořením.
Dokonalé tekutý žloutek
Nepochopitelné, jak dokonale umí v restauracích připravit volské oko. Na tvarování zpravidla používají formičky, ale ten tekutý žloutek, který doma nevíme odhadnout, nás přivádí do šílenství.
Pokud i vy milujete tekuté žloutky, rozbijte si vejce do sklenice, na pánev přidejte stejné množství oleje a vody a dejte pánev na oheň. Po chvíli vylijte vajíčka. Žloutky zůstanou zaručeno tekuté.
opilé těsto
Přidejte do těsta na koláče nebo palačinky trochu vodky. Po upečení získáte velmi křupavou kůrku.
Nemusíte se bát, že alkohol bude v cestě cítit. Teplem se odpaří, takže chuť koláče nezkazí.
Chcete-li, aby byl alkohol v cestě cítit, můžete namísto vodky přidat rum nebo brandy. Ty dodají vašemu cestu patřičnou pikantnost.
ledový čaj
Pokud si v létě rádi připravujete ledový čaj s ovocem, přidejte do něj špetku jedlé sody. Neutralizuje totiž třísloviny v čaji.
Dušené jak z oblíbené restaurace
Dušené masíčko je lahůdka pro labužníky. Abyste dosáhli takové dušené maso jako dostanete v nejlepších restauracích, vysajte ještě ze syrového masa ubrouskem nebo kuchyňskou utěrkou vodu.
Posolte ho až když je zcela suché. Uvidíte, co se změní, když ho budete později žvýkat. Mňam!
křupavé karbanátky
Pokud máte rádi karbanátky nebo karbanátky z mletého masa, přidejte do masové směsi trochu strouhanky. Maso bude lépe držet tvar a při opékání chytí chutnou křupavou kůrku.
teplé talíře
Zahřívejte nebo chlaďte talíře před podáváním jídla podle toho, zda jdete podávat studený nebo teplý pokrm. Stejná teplota talířů a jídla zajistí delší stejnou teplotu jídla, ale i intenzivnější vůni.
Hustá chilli omáčka
Při přípravě rajčatových a paprikových pikantních omáček máme často problém se zahušťováním. Pokud nemáte po ruce kukuřičný škrob, nejlépe poslouží drcené bramborové lupínky. Rozdrťte si chipsy s trochou piva a zamíchejte do omáčky. Bude perfektní.
Konečně mi neprihorela praženica
Věčný problém sobotních snídaně je připálení smaženice. Přidejte do smaženice nebo omelety trochu kukuřičného škrobu. Kromě toho, že smaženice se vám s tímto trikem už nikdy nepřipálí k pánvi, bude i nadýchaná a o to chutnější.
Co říkáte na tajemství šéfkuchařů, milé hospodyňky? Dejte nám vědět v komentářích.